1. Adfærdspolitik

På Fatamorgana skal der være et åbent og ansvarligt undervisningsmiljø, hvor alle elever og ansatte føler sig trygge. Formålet med denne adfærdspolitik er at sikre, at enhver skal kunne færdes i vores miljø uden at blive udsat for grænseoverskridende adfærd.

 

På skolen er der lige rettigheder for alle, uanset køn, race, religion, seksuel orientering, politisk tilhørsforhold, klassebaggrund og fysiske og psykiske funktionsnedsættelser. Vi behandler hinanden med ligeværd og respekt og tager ansvar for hinandens trivsel i faglige og sociale sammenhænge.

Fatamorgana tager aktivt afstand fra grænseoverskridende adfærd, hvilket betyder, at vi ikke tolerer fysisk og psykisk vold, voldelig adfærd, misbrug, mobning, seksuel chikane eller anden grænseoverskridende adfærd på skolen.

 

Vi tager disse problemområder alvorligt og har nedenfor beskrevet, hvordan man kan handle – samt proceduren for skolens håndtering – i tilfælde af, at disse adfærdsformer alligevel skulle forekomme.  

 

2. Handlemuligheder

Hvis du føler, at du er blevet udsat for eller har været vidne til grænseoverskridende adfærd, opfordrer skolen dig altid til at reagere. Du kan gøre brug af en eller flere muligheder, alt efter hvad du er tryg ved, og hvad du synes passer til situationen:

 

· Sig fra og italesæt problemet i situationen

Skolen opfordrer til, at konflikter i forbindelse med grænseoverskridende adfærd løses så tæt på situationen som muligt. Oplever du grænseoverskridende adfærd, så italesæt problemet i situationen og inddrag andre i samtalen, hvis det er muligt. 

 

· Sig også fra når det omhandler andre

Sig fra, hvis du oplever, at andre bliver udsat for grænseoverskridende adfærd. Hvis du ikke reagerer i situationen, er du med til at legitimere grænseoverskridende opførsel og er dermed en aktiv del af problemet. På skolen tager vi hensyn til hinanden, er opmærksomme på forskellige grænser og hjælper til, at alle trives.

 

· Indgå i en samtale

Hvornår man oplever ens grænser overskredet varierer fra person til person og afhænger af situationen, hvor hændelsen opstår. Hvis du bliver konfronteret med, at du selv udviser grænseoverskridende adfærd, så tag altid henvendelsen seriøst og indgå i en samtale om oplevelsen. 

  

· Tag fat i en medstuderende

Tag fat i en studerende, du har tillid til, og sæt dem ind i situationen. Fortæl, hvad du har oplevet og drøft, hvad der kan gøres herfra.

 

· Tag fat i en ansat

Tag fat i en ansat, du har tillid til og sæt dem ind i situationen. Det kan være din egen eller en anden hovedlærer. Vedkommende vil derefter tage sagen videre. Alle ansatte har tavshedspligt i sager vedrørende elever.

 

· Tag fat i bestyrelseskontakten 

Et medlem af bestyrelsen er direkte bindeled til eleverne. Hvis du som elev oplever problemer, som ikke kan løses i det daglige på skolen, så henvend dig gerne til bestyrelseskontakten. Bestyrelsesmedlemmet har tavshedspligt, og kontaktoplysninger står i elevhæftet. 

 

· Kontakt Studenterrådgivningen

Du kan anonymt henvende til Studenterrådgivningen på telefon 70 26 57 00 og booke en tid til rådgivning indenfor 48 timer, hvis du ønsker at tage kontakt til nogen eksternt. 

 

· Kontakt politiet

Hvis den grænseoverskridende adfærd har ulovlig karakter, kan du anmelde hændelsen til Københavns Politi på telefon 114.

 

3. Procedure:

Det er bestyrelsen og ledelsens ansvar, at alle ansatte og elever kender til adfærdspolitikken. Ansatte har et særligt ansvar for undervisningsmiljøet gennem deres ageren og skal fremme et inkluderende miljø, hvor den enkelte elevs grænser respekteres. Grænseoverskridende adfærd kan udløse en advarsel eller ved overskridelser af grov eller gentagen karakter resultere i afskedigelse/bortvisning. Det er skolelederen eller bestyrelsen, der tager stilling til sanktioner i forbindelse med grænseoverskridende adfærd.

Adfærdspolitikken er revideret af Fatamorganas bestyrelse og skoleledelse i juni 2021.